Балчик Водещи новини - дясно Култура Регионални - начална

Чушмелийска ръченица взриви публиката на фестивала „Българско наследство“

В НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик започна фестивалната програма на Форум „Българско наследство“, съобщиха организаторите. Българската диаспора в Молдова, Украйна и Румъния се състезаваше за любовта на публиката и наградата на журито, което е в състав: председател – Георги Джилянов и членове – проф. Благомир Папазов и Илияна Димитрова. Събитието има своето специално отношение към хората с увреждания, които са и участници: през целият ден щандът им предлагаше изработени вещи от тях самите.

По време на концерта за състезателната част пристигнаха 160 души от Украйна. Участниците от село „Българийка“ (Украйна) заложиха на адаптираните фолклорни мотиви, но и на автентичното в танците си. Село „Кубей“ (Украйна) се представи с гагаузко-български фолклор, защото там населението е смесено. Чушмелийската ръченица взриви всички със своята динамика и отскоци, а Злата Демирова от същото село Чушмелия (Болградски район), изправи публиката на крака с изпълнението на песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Впечатление направиха българите от гр. Твърдица (Молдова) със златистите си костюми и изпълненията си, а българка, зам.-кмет на града, поднесе поздрави към всички участници. Танцуваха и пяха момичета и момчета от Тараклийския район (Молдова), Нови Троян, Горна Албота, Констанца и др. На сцената се изви шопско, добруджанско, тракийско, тараклийско. Самодейците се готвят година затова събитие, за да изявят принадлежността си към своята родина, а нашенците от Молдова се похвалиха с чисто новите си костюми.

България бе представена от състави от Балчик, Велико Търново, Кубрат, Котленци, Гурково, Варна, Добрич, Владимирово…

Днес се проведе литературната конференция и представянето на бр. 3 на сп. „Форум“, от 16.00 започва галаконцертът на участниците и награждаването на победителите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *