Балчик Общество

Фекалии и отпадни води се изляха в яхтеното пристанище на Балчик

Огромно количество фекалии и отпадни води се изляха в морето до яхтеното пристанище на Балчик, алармира в социалните мрежи Росен Димов, шеф на Рибарското сдружение в Балчик и собственик на кораб. Инцидентът е станал малко преди 18 часа в сряда. В профила си във Фейсбук Росен Димов предполага, че нечия канализационна тръба се е отприщила в морето.

От Община Балчик съобщиха, че при тях няма постъпил сигнал и не знаят за случилото се. Инж. Станев, директор на отдел „Контрол на околната среда” при РИОСВ – Варна обясни, че сигнал в РИОСВ също няма. По график, служители на РИОСВ трябва да извършат мониторинг на морската вода в Балчик на 29 август.

Тъй като канализационните съоръжения са собственост на ВиК – Добрич, потърсихме за коментар управителя на водното дружество инж. Тодор Гикински. „Получихме сигнал около 18 часа. Направихме проверка на място. Очаквахме, че някоя от помпите не се е включила и затова се е случило това, но се оказа, че абсолютно всички наши помпи са работили нормално. Дори оставих хора и през нощта, за да ги наблюдават. Така че, причината не е във ВиК”, каза шефът на водното дружество в Добрич инж. Тодор Гикински. Той изключи вероятността отпадъците да са се излели от някой от хотелите, тъй като, според него, няма там хотели, заустени директно към морето. Няма как да е и от някой от акостиралите на пристанището плавателни съдове, тъй като те нямат толкова големи резервоари, а и тоалетните им са роторни. „Лично аз нямам обяснение за причината за изливането на отпадни води в морето и чакам някой да ми разясни защо това се е случило”, коментира още инж. Гикински.

Снимки: Росен Димов/ Фейсбук

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *