Балчик Водещи новини Култура

Дни на испанската култура ще се проведат в „Двореца“ в Балчик

Гости на културния център „Двореца“ в Балчик бяха музикантите от провинция Навара в Испания, група “Миелочин“ – най-известната баска група в цял свят. Те изнесоха концерт на открита сцена „Двореца“, който предшества тазгодишното IX-о издание на международния арт форум и фестивал “БезГраници“.

Публиката в Балчик имаше възможност да чуе програма, която представи културата от Навара в един интересен аспект.

„Баската култура е малко позната у нас. Навара е нещо много интересно, защото това е първата протестантска държава в Иберия. Мускетарите също са баски. Това е един много горд народ, който живее в планините. Тяхната култура е съчетание от келтска, испанска, френска музика“, сподели на пресконференция Ясен Казанджиев – организатор на фестивала и главен „виновник“ за гостуването на испанските музиканти.

На сцената на „Двореца“ се представиха Исмаил Яго, който свири на флейта, чисту, и албока, Ниго Агери, който е вокалист и свири на специална версия на акордеон, както и Салва Арагона, който е перкусионист на групата.

„Надяваме се, че хората в Балчик ще харесат това, което правим, защото представяме традиционните ритми и мелодии по един съвременен начин, който е достъпен и разбираем.

Много сме щастливи да представим нашия стил музика  в Двореца. Миналата година представихме нашия четвърти последен диск. Сега, след 15 години съществуване на групата, имаме възможност да я представим пред публиката тук. Тя представя един друг поглед към нашата традиция“, споделиха испанските музиканти.

Ясен Казанджиев обясни, че, благодарение на това, че миналата година “Миелочин“ имаха техен представител на фестивала Без Граници, през ноември тази година ще реализират българо-баски проект.

Ще изпълнят баски композиции с български аранжимент, а български народни песни ще бъдат направени с баски „подправки“. „Освен тона, с този проект имаме големи цели, искаме да покажем, че културата на малцинствата в Испания, имат много енергия и много мощност и се харесват на хората“, обясниха музикантите от “Миелочин“.

Има идея през следващата година в „Двореца“ да се организира Седмица на испанската култура, съобщи директорът на държавния културен институт “Двореца” Жени Михайлова.

Известните наварски етно музиканти представиха авторска програма и традиционни композиции представящи културата на автономна Навара, известна с фестивала “Сан Фермин“, придобил световна известност благодарение на творчеството на Ърнест Хемингуей. Групата имаше голямо турне в Унгария и, благодарение на подкрепата на институт “Сервантес“, представи авторска и фолклорна концертна програма и в България. Този концерт е част от форума “БезГраници“ и арт инициативата “Gartenfest” – “Music village Europe” представяща пред българска публика уникалната европейската музикална традиция на народите населяващи ЕС.

От 4 до 11 октомври тази година в “Двореца“ – Балчик ще се проведе IX-ото издание на международния арт форум и фестивал “БезГраници“ – тази година е в малък формат с профил живопис, скулптура и фотография, а през септември 2019 ще се проведе X-то юбилейно издание в пълен мащаб. По време на “БезГраници“ – 2018 се очакват гости-участници на високо ниво от Испания, Аржентина, Русия, Германия, Румъния, Чили, Еквадор и Турция, посочи Жени Михайлова.

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *