Водещи новини Общество

Различна ваканция – момичета от Добрич продават гривни за нови балетни обувки

Пет момичета от Добрич майсторят и продават гривнички, за да се подготвят за любимите си занимания. Можете да ги срещнете до концертна зала „Добрич”. Там, на импровизирани щандове от кашони, те излагат произведенията си от мъниста.

Децата са от основно училище „Христо Ботев” и са на 12 години, ще бъдат в шести клас. Марая също е учила там, но от три години със семейството си живее в чужбина. Идва си в Добрич всяко лято.

Всички те се занимават с направата на гривни отдавна, но от три години някои от тях започнали да ги продават, за да си осигурят джобни.

Жанина е бъдещ шестокласник, прави гривни от осемгодишна, но продава от около месец. „Харесва ми да създавам гривни и да ги продавам. За мен е удоволствие да измислям дизайна, да нижа мънистата”, споделя детето, което само измисля моделите на бижутата. С парите от продадените гривнички   купува материали за нови. За целта посещава специализиран магазин в Добрич, от където купува мъниста, корда, а, когато прави гердани, използва въженце, за да е по-здраво колието.

Споделя, че най-щастливи от гривничките са малките деца, на които сътвореното от ръцете на момичетата носи много радост. На всички свои клиенти – малки и големи, Жанина пожелава да носят гривните със здраве.

Ивет разказва, че изработката на една гривна й отнема около пет минути, ако е с малки мъниста. А, ако е с по-големи или повече мъниста, става за десет минути.

Тя се занимава с изработката на гривнички от две-три години и почти всяко лято ги продава. „Харесва ми да предлагам гривните си на хората. В началото изпитвах притеснение, но вече свикнах”, споделя Ивет. На щанда си предлага гривни,  заедно с Габи, която сега е на почивка.

Тази година приобщила към идеята и Марая. Преди три години заедно започнали да се занимават с изработката на гривните. Дори Марая опитала да продава в чужбина, където живее, но там никой не проявил интерес. Когато това лято се прибрала в Добрич, Ивет споделила идеята си. Марая се поинтересувала за какво ще отиват приходите от гривните. Ивет и Габи споделили, че танцуват модерен балет и искат сами да съберат пари за нови танцови обувки и облекла. „Аз се съгласих. Измайсторих около 10 гривнички. От скъсан гердан също направих”, разказва Марая.

От приходите от гривните момичетата купуват материали за нови и спестяват за любимите си занимания – Ивет и Габи танцуват модерен балет, Жанина се занимава с плуване, а Ния – с тенис.

Момичетата продават всеки работен ден от 10-10,30 до 13,30 ч. и от 16,30-17,30 до 19,30-20,30 часа. Споделят, че родителите им ги подкрепят, дори искат да им помагат в изработката на гривните.

Радват се на внимание и подкрепа. Разказват как момиче им оставило десет лева, без да си купи нищо. Само с пожелание да продължат начинанието. Малко по-късно се върнало и им оставило още 20 лева от името на друго момиче – с пожелание за успех.

Редовно ги посещава и баба Маги, която им носи късмет, убедени са момичетата. Гривничките, които възрастната жена докосне, до половин-един час вече са продадени, твърдят майсторките на красивите бижута.

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *