Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Приключи първият археологически сезон на българо-канадо-френския екип на Залдапа

Завърши първият археологически сезон на българо-канадо-френския международен екип в крепостта Залдапа – най-големия римовизантийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. В продължение на един месец екипът на проф. д.и.н. Г. Атанасов от Силистра, проф. д-р Никола Будри от университета Римуски в Квебек - Канада, доц. д-р Албена Миланова от СУ „Климент Охридски”, доц. д-р Доминик Монро от университет в гр. Лил – Франция и д-р Йото Валериев започна разкриването на раннохристиянска базилика № 2. Оказва се , че е изключително представителна църква, широка 21 м и дълга около 40 м с богата мраморна украса и мраморно покритие, сподели проф. Г. Атнасов. По думите му, може би, това е първата базилика в провинция Скития с епископски синтрон и деамбулаториум и единствената в Северна България и Добруджа с безспорно документирана 7-цветна стенна мозайка в апсидата. Започнало е и проучването на западната кула на централната северна порта на Залдапа Разкопките на тези обекти ще продължат през 2019 г. В екипа, проучвал това лято крепостта Залдапа, участваха още работници, студенти, докторанти от девет народности.

Франция и Канада финансират археологически разкопки на крепостта Залдапа

Две седмици след края на проучванията на международния екип, българският екип подновява проучванията на епископската базилика № 3 на Залдапа.

Базилика – бижу откри на Залдапа международен екип

След тях тя ще бъде консервирана, а двете крипти за свети мощи защитени с покривно съоръжение със средства по проект защитен от община Крушари през Министерството на културата за 100 000 лв.

Слагат защитно покритие над Епископските базилики на Залдапа

Проф. Атанасов подчертава, че проучванията на най-големия римовизантийски град във вътрешността на Добруджа се случват, благодарение на подкрепата на кмета на Крушари Добри Стефанов.
c