Общество

Консул Таркуинио в Балчик: Италиански пенсионери се заселват в България

През последните години има много пенсионери италианци, които идват да живеят в България. Това каза пред журналисти в Добрич почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Той бе гост на откриването на Дните на италианската култура в ДКИ „КЦ „Двореца”.

Консулът, който живее от 20 години у нас, обясни, че много от сънародниците му, които идват да живеят в България, си купуват имоти тук. „Подхождат с предпазливост, но купуват. Познавам много, които си купиха къщи, но не в градовете, а около тях”, каза консулът. И добави, че италианци живеят в Балчик, край Албена и други населени места в региона.

Антонио Таркуинио се надява да стартира директен полет на нискотарифна авиолиния от Варна до родния му град Пескара. На 1 септември в тази връзка ще проведе  среща с кмета на италианския град. Очаква това да доведе до увеличение на туристите, тъй като директните полети от Букурещ към Италия се прекратяват. Затова Антонио Таркуинио вярва, че, ако този директен полет стане факт, той ще обедини и пътуващите от Южна България, което ще се отрази на туризма.

За стартирането на нова нискотарифна линия обаче трябва градските власти да дотират цената на летищните такси, така че да има 50% отстъпка, като по този начин компанията е по-заинтересована да открие нова линия.

На въпрос с какво България е интересна за италианските туристи, консулът обясни, че, когато дойдат в България италианските туристи веднага се влюбват в страната. Много харесват българската кухня. Привлечени са също и от по-ниските цени на храненето. Но, най-много ги привличат красотите на България, зеленината. „В България, преди да се снигне до морето, винаги има хубава гора. През 50-те години ние  направихме грешката да изсечем горите. За един италианец да отиде на море и да се върне в къщи в гората е нещо много хубаво”, сподели Таркуинио.

Има много италиански инвестиции в България, коментира още той. Една от най-големите е циментовият завод в Девня, където самият Таркуинио е заемал длъжност Мениджър  „Инвестиции” в отдел „Развитие и модернизация”. В Девня италианската Gruppo Italcementi инвестира много милиони евро. След това бе закупена от германци. „Тук има много други италиански фабрики. В тази зона са по-малко производствени, повече за леката промишленост, и, по-точно – за облекло”, каза консулът. И добави, че Италианската асоциация на индустриалците в България включва повече от 600 индустриалци от Италия – българо-италиански дружества, които работят и тук, и в Италия. Има голям интерес от страна на италианският бизнес към България, посочи още Таркуинио.

Самият той е в България от 20 години. „Когато дойдох за първи път, останах с отворени очи”, признава италианецът. И добавя, че у нас е успял да свърши много полезни работи, включително и да регистрира патент .

Получил е „Звезда за положен труд“ като признание за постоянните му усилия и предаността към работата и за публикуването на патент като изобретател. Експерт е в областта на строителството и на големите индустриални инсталации.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *