Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Близо 20 792 тона лавандула прибраха стопаните от област Добрич

Жътвата на лавандула в област Добрич приключи, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Прибраната реколта е над 20 792 тона. В региона земеделските производители прибираха реколта от 39 640 декара с етерично-маслената култура. Полученият средният добив достигна 525 килограма от декар. Най-много лавандулов цвят - по 600 килограма от декар, добиха стопаните в землищата на общините Каварна и Генерал Тошево. През миналата стопанска година площите в лавандула в региона бяха 24 658 декара. Производството бе 15 001 тона лавандулов цвят, а добивът бе 608 килограма, сочат данните на ОД "Земеделие".

Добруджа е най-големият производител на лавандула в света

През последните години Добруджа стана лидер не само в национален, но и в световен мащаб, както по отношение на отглежданите лавандулови насаждения, така и в производството на лавандулово масло. От 2012 година България е производител №1 и износител №1 на лавандулово масло. У нас има най-много площи с лавандулови насаждения. Добруджа е безпрецедентен първенец в този смисъл, защото, благодарение на необятната и плодородна земя. Всяка година лавандуловите насаждения се увеличават – и в Тракия, и в Добруджа, като тук те са в много по-голям мащаб. Качеството на лавандулата и маслото от нея е изключително добро. Сред сортовете, които се развиват, са българският традиционен сорт Севтополис, както и френски сортове и хибридни сортове.

Денонощно преработва лавандула най-голямата дестилерия в Добрич

Прогнозите са през следващата година площите с етерично-маслената култура в Добруджа още да се увеличат, тъй като независимо от лошите метеорологични условия тази година, от декар с лавандулови насаждения производителите получиха по 8-9 кг лавандулово масло, а цената му се увеличи до 200-220 лева за килограм и нагоре, при 145-150 лв/кг през миналата година.
c