Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

На 11 август откриват лова на прелетен дивеч

Ловът на прелетен дивеч ще бъде открит официално на 11 август, съобщават от Североизточното държавно предприятие.  Над 16 000 ловци от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна очакват с нетърпение началото на ловния сезон за този вид дивеч. 387 са ловните дружини в четирите области, които през следващите месеци ще имат възможност да ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини.

Вече по места са получени и указанията на ИАГ за този  лов. По-важните от тях са свързани със сигурността на ловците, правилата за безопасност по време на ловни излети, както и спазване на правилата за палене на огън в горските територии. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици.

Ловните специалисти от СИДП и териториалните поделения ще извършват проверки, по време на целия ловен сезон, като ще следим да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му. Призовавам ловците да имат изрядни документи-ловни билети и разрешителни. Нека да припомня, че груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само през събота и неделя и дните обявени за национални празници, а на водоплаващ дивеч след 1 януари и в сряда, обясни инж. Красимир Христов, лесничей по лова в ДГС-Шумен. Той каза още, че ловците трябва да спазват определените норми за отстрел за ден определени от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча.

c