Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Какво време да очакваме през месец август

За някои летният отпуск отмина, но на мнозина предстои да почиват през август. Вижте какво ще бъде времето през месеца, според прогнозата на синоптиците от НИМХ. Очаква се през месец август, средната месечна температура да бъде около и над нормалните обичайни нива, които за равнините са между 21°С и 24°С, за високите полета – между 18° и 20°С, а за планините – между 13° и 17°С. Най-ниските температури през август ще са между 9° и 14°, а най-високите – между 32° и 37° , според данните на синоптиците от БАН. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. В началото на август преваляванията и гръмотевичните бури ще намалеят в сравнение с тези от последната седмица на юли, и през първите десетина дни  ще са на малко места, главно в западната половина от страната. Ще има значително повече слънчеви часове. С малки колебания, в повечето райони температурите  ще бъдат близки до обичайните за периода. През вторите десет дни се очаква тенденция за относително стабилизиране на времето, с по-високи дневни и нощни температури. Вероятност за превалявания има в началото, около 14-и, и към края на периода. През последните десет дни отново ще се увеличи неустойчивостта и вероятност за превалявания на повече места. Температурите постепенно ще започнат да се понижават. За района на Добрич и Северното Черноморие, валежите няма да надхвърлят обичайната месечна норма. Не са изключени локални градушки, както и временни усилвания на вятъра, с предпоставки за предизвикване на щети. Морската вода до края на месеца ще остане с температура между 25°-27°. Максималните дневни температури също няма да надхвърлят нормалните граници за месеца /29° - 32°/. През нощта градусите ще варират /от 17° до 22°/ в средата и в края на периода. Препоръчително е хората да носят със себе си вода, когато ако се движат и се излагат открито на слънце. Добре е да се избягва продължителното стоене на открито, заради увеличената слънчева радиоактивност през август, особено в пиковите моменти на слънцегреене /между 12ч. -15ч./.

Средногодишна климатична справка

През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°С. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.

Любопитни факти за месеца

Месец август бива наречен така, на името на римския император Октавиан Август. През януари 27 г. от Н.Е., с постановление на римския сенат, месец секстилий (шестият) е преименуван в август, на името на императора. Месецът има 31 дни, тъй като императорът е искал и неговият месец да има толкова дни, колкото има и юли - месецът на Юлий Цезар. На латински месецът е бил известен като секстилий, тъй като е шестият месец според римския календар, който започва през март. В превод от латински, август означава „божествен, величав“. В миналото, едно от древните български имена на месец август е било зарев. Според разпространена теория, през този период от годината елените се намират в своя любовен период и мъжките издават силен и специфичен рев - от там и наименованието, с което някои местни общности са наричали месеца по този начин.
c