Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Къде и какво плащаме, пътувайки из Обединена Европа

В разгара на летния сезон голяма част от българите тръгват на път към избрана от тях дестинация, извън пределите на родината. Придвижвайки се с автомобил, добре е да бъдат взети предвид някои подробности, като например, в коя държава, какви такси се заплащат при влизане на територията ѝ или при транзитно преминаване. В по-голямата част от страните-членки на Европейския съюз е в сила електронното таксуване и контрол. Това пък означава, че преди да бъде предприето пътуване на или през територията на определена държава, водачът е добре да се информира за правилата, действащи на територията ѝ. При напускане на България, в различните, съседни нам държави, са в сила следните общи правила:
  • В Румъния се заплаща електронна винетка, която може да се закупи на всяка бензиностанция в страната или на самият ГКПП, през който решите да влезете на територията на Румъния. Изключение са ГКП-пунктовете през Дунав мост, където се заплаща и мостова такса, по същият начин както се извършва и това и за фериботната такса към или от Калъраш.
  • За Турция се заплаща toll такса за използването на пътно-транспортните инженерни съоръжения (мостове, тунели, магистрални участъци).
  • В Гърция, както и в Турция, се заплащат за пътно-транспортните инженерни участъци, които биват използвани за движение.
  • За територията на Сърбия има обособени магистрални участъци, за чието използване се заплаща на вход-изходните пунктове.
В приложената по-долу таблица, можете да направите справка за актуалните винетни или т.н. toll такси (по данни на toll.eu) [pdf-embedder url="http://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2018/07/Винетни-такси-в-Европа18.pdf" title="Винетни такси в Европа'18"] На територията на България все още не е въведена тол система за таксуване и контрол, но се работи активно за скорошното ѝ въвеждане. Водачите на автомобили, които пътуват редовно през територията на различни страни в Европейския съюз, знаят великолепно действащите правила, както и факта, че за всяка една държава те са специфични. Тръгващите на път, тепърва, нека се подготвят с информация, за да не се окажат в некомфортна ситуация, която би им коствала излишно време, нерви и средства. Важен момент при влизане на територията на определена държава в Европейския съюз е - какъв вид такса, за какъв период и за какво точно се заплаща. Специфична особеност са т.н. магистрални такси, които за всяка една държава са с определен регламент - за изминато магистрално разстояние или пък за преминаване или качване на основен магистрален участък. Преминаването през мостови и друг вид инженерни съоръжения, също се таксува по определен от конкретната държава начин. Достоверна информация на български може да бъде намерена в сайта на Съюз на българските автомобилисти (СБА), в застрахователните агенции и др.
c