Туризъм

Заплатите по Северното Черноморие са с 30-50% по-ниски

Заплатите по Северното Черноморие са с 30-50 на сто по-ниски спрямо Южното Черноморие, съобщи пред журналисти Павлин Косев- председател на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори – структура на БХРА.

„На Южното Черноморие броят на легловата база е значително по-голям. Конкуренцията да си намериш кадри е огромна. За да могат да привлекат кадри предлагат по-високи заплати”, обясни той.

По думите на Косев, наетите в хотелите и комплексите по Северното Черноморие чужденци варират. Във всеки комплекс са в различно съотношение – най-малко са 15-20 % и стигат до 50%, както в Албена. От общия персонал, който работи във „високия сезон”. Чужденците са основно от Украйна и Молдова.

„За Северното Черноморие имаме много сериозен ръст на туристите от полския пазар – 30-40%. Традиционно посещават региона и румънците. Най-вече, защото е близо и за тях е удобно. Преди 2-3 години имаше сериозен отлив на румънци, които отиваха до Гърция и Турция. Все още има такива, които отиват до там. Но, голяма част от румънците се върнаха при нас. За тях е много важно колите им да бъдат на охраняеми паркинги и безопасно място, защото преди няколко години имаше доста инциденти с коли на румънски туристи, което определено даде отражение. Защото в Румъния в пресата това доста се тиражираше за опасностите, които крие българското Черноморие за кражби на коли”, каза  Павлин Косев.

Той съобщи също, че допреди година-две полските туристи  са били нискобюджетни, което е  създавало на комплексите доста проблеми, свързани с дисциплината, разхищението на храната. Това до голяма степен създаваше проблеми за мениджмънта и вдигаше себестойността на туристическия продукт към комплексите, добави той.

По думите му, последните две години, предвид добрите показатели за ръст на туризма, доста от комплексите увеличиха цените и така ценово филтрира полския пазар, за да идват по-интелигентни и доста по-заможни клиенти, които ценят качеството.

„Темата с кадрите е болна тема за цялото Черноморие. През последните години има такъв проблем и в други държави, дори с по-висок стандарт от българския. За решаване на проблема използваме много техники. Една от тях е да сме доста по-коректни, лоялни. Заплатите, които са основната причина хората да бягат в чужбина, тръгнаха нагоре. Служителите в последно време започнаха да се интересуват освен от заплатата, и от социалния пакет – отпуски, осигуровки, дали работодателят е коректен”, каза още Косев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *