Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В нощта на 27 юли предстои единственото Пълно лунно затъмнение за този век

На 27 юли 2018 г. ще станем свидетели на най-голямото за този век, Пълно лунно затъмнение, наричано още от древни времена със злокобното определение “кървавата луна”. Отличаващото при него ще бъде продължителността му - почти 4 часа. В този момент Луната ще се вижда като обагрена в червеникав цвят. Началото ще бъде на 27 юли от 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Самата пълна фаза на затъмнението ще бъде в интервала от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Следващото такова планетарно събитие, ще се състои чак през 2123 година. Явлението Пълно лунно затъмнение се получава, поради съвпадението на времето от годината, в което Земята се намира в най-отдалечената си точка от Слънцето, Луната от своя страна, също е максимално отдалечена от Земята, като по този начин сянката на нашата планета е достатъчно голяма, за да покрие изцяло Луната. В същата нощ, на 27 юли 2018 г., ще можем да станем свидетели и на още едно интересно явление - планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението е познато като "великото" противостояние на Марс. Времето, в което Марс и Земята се сближават на разстояние по-малко от 60 млн км,, се нарича „велико“ противостояние. През 2018 година ще Марс и Земята ще се сближат на 58 млн км. - явление, случващо се веднъж на 15 или 17 години. Последното "велико" противостояние е било наблюдавано на 27 август 2003 година. В нощта на 27 юли, Марс ще бъде изключително ярък и ще се вижда като звезда, светеща в яркочервено. Мистичната страна на това рядко планетарно явление - Пълното лунно затъмнение - се свързва с време, в което се случват кардинални промени в живота на хората, както и на самата планета Земя. Лунното затъмнение се случва винаги, когато Луната е в  Пълнолуние. Ето защо, това е наситено с повишение на енергийните потоци, водещи до промени в живота ни. Единственият въпрос е  -доколко сме податливи да навлезем под това въздействие - осъзнато или не, както и дали се оставяме то да доминира над възприятията и да оказва влияние над поведението ни. [video width="760" height="380" mp4="http://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2018/07/anim2d-380.mp4"][/video] Ключови моменти по време на Пълното лунно затъмнение:
  • Навлизане на Луната в сянката (начало на частичните фази) – 21:06:09 ч.
  • Начало на пълната фаза – 22:11:57 ч.
  • Максимална фаза – 23:03:44 ч.
  • Край на пълното затъмнение – 23:55:39 ч.
  • Луната напуска сянката на Земята (край на частичните фази) – 01:19:19
  • След час по-късно, Луната ще излезе и от полусянката.
* Моментите са за територията, наблюдавана от района на Черно море - за централна и западна България +12/18 мин. Останалите планети, които ще могат да се наблюдават и с невъоръжено око, от Земята, в нощта на затъмнението на 27 юли са:
  • Бляскавата Венера - попадаща на запад по посока на съзвездието Лъв
  • Юпитер – който ще е във Везни,
  • Сатурн с красивите си пръстени -намиращ се сред звездите на съзвездието Стрелец
Единствено остава и късмета да е на наша страна, за да е ясно и безоблачно по това време небето - тогава ще можем да станем свидетели на тази уникална космическа приказка.
c