Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Забраниха брането на трюфели в област Добрич заради африканската чума (обновена)

Земеделският министър Румен Порожанов е отменил забраната за бране на трюфели и билки, съобщиха днес от пресцентъра на министерството.
Забраната бе наложена заради африканската чума по свинете и за област Добрич бе разпоредена със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите, инж. Тодор Гичев от 19 юли. Трябваше да е в сила три месеца.
Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът на Африканската чума, може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек.
От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния. Те са около 400 на територията на Северната ни съседка и са много близо до област Добрич, съобщи при посещението си директорът на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев.
c