Водещи новини Добрич Общество

Строители съсипаха с чукове изолация на саниран от тях блок в Добрич (снимки)

Трима строителни работници са унищожили с чукове и тесли стиропорната термоизолация на два от входовете на блок 31 в квартал „Балик” в Добрич.

Това се е случило в края на работния ден в петък.

Проверка на Про Нюз Добрич на място установи, че щети има основно по терасите на 3, 4 и 5 етаж на А и Б вход на блока, но и на тези на първите два етажа не се е разминало.

Според тиражирана в социалните мрежи информация, работниците прибегнали до унищожаването на изолацията заради неплащане.

Установихме, че фирмата-изпълнител е „Евиданс Инженеринг” ООД, София, представлявано от управителите Стела Стоянова и Маринка Петрова.

Договорът за „Проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР на сграда с административен адрес: гр. Добрич, ж.к. “Балик”, блок No 31”, е  подписан на 11 юли 2017 година. Той е между Община Добрич и избраната след обществена поръчка софийска фирма.

Про Нюз Добрич се свърза с техническите ръководители на обекта – Диян Добрев и Петя Калинова.

В петък двамата са били на място и заедно с представител на наетата фирма-подизпълнител направили оглед на свършената работа, за да бъде извършено разплащане. Оказало се, че не всичко е изпълнено според изискванията – нужно е било да се направи и т.нар. обръщане около прозорците.

„ Ако си бяха свършили работата, щеше да им се плати, но те имаха още ден-два работа”, коментира Диян Добрев.

„Изчислихме това, което са извършили реално. Минахме с колегата и един от работниците. Той държеше да му се плати за всичко, тъй като му трябвали пари. Не мога да си позволя да раздавам фирмени пари авансово, на честна дума, без да е свършена цялата работа”, обясни Петя Калинова. Затова тя платила само за свършеното до момента.

Работникът обаче се ядосал, скъсал парите и ги хвърлил. Заедно с него, още двама от общо четиримата работещи към наетата като подизпълнител строителна фирма, хванали кой тесла, кой чук и започнали да млатят по стиропорната термоизолация.

Повиканите на място полицаи прекратили вандалство и прибрали строителните работници.

По информация на  Про Нюз Добрич, те са от с. Соколово.

Ръководството на софийската фирма „Евиданс Инженеринг” е уведомено за случилото се. Пусната е жалба в полицията. Вероятно, за случая ще бъде заведено дело за умишлено унищожаване на частна собственост, коментира Петя Калинова.

Според първоначална информация, нанесени са щети на около 100 кв. м от положената термоизолация. Повредените участъци ще бъдат изрязани, а изолацията възстановена.

Строително-монтажните работи са започнали на 20 декември 2017 г. Според данните на информационната табела, те е трябвало да продължат до четири месеца. Тъй като са стартирали през зимните месеци, се е налагало спиране и удължаване на сроковете. Съседните два входа – В и Г, вече са завършени.

Очаква се санирането на блока да приключи следващите седмици.

***

Договорът „Проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР на сграда с административен адрес: гр. Добрич, ж.к. “Балик”, блок No 31” е сключен между Общината и фирмата-изпълнител „Евиданс Инженеринг” ООД, София. Той се реализира по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като финансирането се осигурява целево въз основа а договор между Възложителя, Българска банка за развитие и областния управител. Общата стойност на изпълнение на дейностите възлиза на 926 268 лева, с ДДС. Цената на Строително-монтажните работи е 798 908,40 лева, с ДДС. Заложени са и 10 % непредвидени разходи.

Според договора, заплащането става на три етапа. Предвидено е авансово плащане в размер на 35% от общата стойност на договора, която . То се извършва в срок до 30 дни от датата на предоставяне на целево финансиране от страна на Българската банка за развитие. Междинните плащания се извършват за действително завършени дейности в размер до 55% от стойността на договора с ДДС. Плащането да се извърши в срок до 30 дни след подписване и представяне на протокол за приемане на СМР и представяне на фактура.

Окончателното плащане на остатъка от договорената сума е в срок до 30 дни след подписване и представяне на удостоверение за въвеждане на сградата в експлоатация

Follow Me:

Related Posts

  1. severin says:

    Your comment is awaiting moderation.

    as1m severin koito svalix izolaciyata v blok 31 balik v dobric covek ne moje da svali izolacia ako vsicko mue nared nemi platixa tiya koito iskat da stanat bogati nemi osigoriha rorata rabotesti v 30 metra visoko i imax da polucavam 3708 leva no negi vzex za6toto mi kazaxa ce nyama prevod tazi sedmica ot sofia samo moga da vzema avansovo 500 leva i as gi vzex igi isxvirlix na poda no negi skisax kakto pise tuk i posle pocnax da cupya fasadata eto vi tel 0897418727 za vriska s men
    mojenici golemi zatova balgariya nyama opraviya

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *