Водещи новини Култура

Графиня от Франция, отворила дома си за български студенти, открива изложба в Добрич

Изложбата „Пътищата на лятото“ ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Художествената галерия в Добрич. С живопис, гоблени и рисунки се представят френската художничка Ан дьо Колбер-Христофоров и българката Елена Панайотова. Двете художнички са от различни поколения, но ги свърза дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода.

Експозицията от живописни платна, гоблени, картографски изображения представи на пресконференция директорът на галерията в Добрич Евелина Ханджиева.
Елена е родстеница на съпруга на Ан дьо Колбер – именития лекар проф. Боян Христофоров. „Ние се наричаме братовчеди приятели, защото си давам сметка през годините колко много съм научила от тях, като житейски пример на поведение, на себераздаване“, сподели пред журналисти Елена Панайотова. Това е поредната съвместна изява на двете художнички. Проект, в който нейни документи са превърнати в картини – живопис. За творбите си тя е използвала свои лични карти, прескарта, сега превръща църковното си кръщелно в произведение на изкуството. „Това е доказателство, че от всичко може да се направи изкуство, и всичко може да бъде изкуство, ако има емоция, лично отношение или е в някаква форма, която има естетическо послание или предизвикателство към зрителя“, споделя художничката. И допълва, че винаги са я привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха.

Графиня Ан дьо Колбер-Христофоров е наследник на аристократичен род, потомка е на френския политик и финансов министър на Луи 14-и Жан-Батист Колбер. Тя е самоука художничка. Когато четирите й деца отраснали, започнала да рисува. „Тя не знаеше нищо за рисуването, дори как да си почисти четките. Всичко научи сама“, сподели съпругът й, като подчерта, че в изкуството й няма нищо академично.

Графинята е носител на престижни отличия, сред които – златен медал на Международния салон в Рим, Награда Бернхайм- Париж, награда на Ротари клуб – Париж.
Днес тя е майка на четири деца, има 12 внука. Рисува много, обиколила е целия свят – от Китай до Бразилия, много в Европа и България, разказва съпругът й проф. Боян Христофоров, който е светило на медицината във Франция и работи в известната френска университетска болница „Кошен“ като гастроентеролог.

“Светлина и тъмнина”, “Утро”, “Пристанът на Синеморец”, “Червените дървета”, “Старата мелница”, “Къщата на любовта” са сред живописните платна на художничката, в които греят цветовете на родния й Прованс, но и очарованието й от българската природа.

Обичам България, защото хората са артисти, музиканти, защото ценят културата и обучават децата си, споделя още художничката. Тя вече е имала изложба в Добрич през 2005 година.

Семейството е известно със своето благородство, гостоприемство, себераздаване и щедрост, с която подкрепят талантливи млади хора да търсят успеха и намират пътища за стойностна професионална изява и реализация.

Когато и 4-те деца на семейство Христофоров – Никола, Пиер, Елена и Калина, тръгват по своя път, те решават да предоставят дома си на млади българи, които искат да се развиват. От 30 години посрещат студенти. „Ние им осигуряваме храна и подслон, помагаме им с каквото е нужно. Единственото условие е да бъдат отговорни в следването си“, казва професорът.
Сътрудничат активно със сдруженията, създадени от проф.Минко Балкански – друг именит българин във Френската република.

Сред студентите, пребивавали в дома на семейството, е била и Станка Желева – дъщерята на президента Жельо Желев. Има цигулари, архитекти, но най-много учат науки, свързани с пари – мениджмънт, финанси, обясни проф. Христофоров.  Мезонетът им в Париж е подслонил през изминалите десетилетия  76 млади хора.
В момента има трима българи и един французин. Имало е също студенти от Африка, Албания, споделя проф. Христофоров. И допълва, че е приятно да се живее с млади хора, а и той самият е оптимист по характер, затова вярва в доброто бъдеще.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *