Водещи новини Образование

Седем са новите иновативни училища от област Добрич

Седем училища от област Добрич ще бъдат със статут на иновативни през следващата учебна година. На последното си заседание Министерски съвет одобри списък на иновативните училища в Република България за учебната 2018/2019 година. В него са вписани 290 учебни заведения, от 103 населени места, 90 общини и 28 области.

Сред тях са:

  • Професионалната гимназия по земеделие “Тодор Рачински”, Генерал Тошево
  • Частно средно училище с профилирана подготовка по чужди езици и математика “Леонардо да Винчи”, Добрич
  • Средно училище “Димитър Талев”, Добрич
  • Средно училище “Любен Каравелов”, Добрич
  • Средно училище “Св. Климент Охридски”, Добрич
  • Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество “Райко Цончев”, Добрич
  • Средно училище “Стефан Караджа”, Каварна

Списъкът е приет, след като в срок до 31 януари в Министерството на образованието и науката училищата представиха своите проекти за иновации. Те са насочени към разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване, както и разработване по нов начин на учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.
Иновативните процеси, описани в проектите, ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. Определени са целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти, чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване.
Учебните заведения, включени в списъка, са одобрени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *