Общество Тервел

В Тервел пристига чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска

Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска пристига в Тервел от Силистра, съобщават от кметството в добруджанския град.
Миряните от Тервел ще могат да я посрещнат на 5 юли от 9:00 часа в Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Своят поклон пред светинята, тервелчани ще могат да направят до 7 юли, когато иконата ще поеме към друг добруджански град.
Постоянното местонахождение на иконата на Света Богородица “Одигитрия Байталска” е в храма „Рождество Богородично“ на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Преди столетия на мястото имало мъжки манастир. Около 1720 г. той бил нападнат от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи. Оцелелите монаси успели да спасят някои светини, сред които била и тази икона. Иконата е върната на това място, след като през 2005 г. била възстановена църквата към манастира.

Иконата на Света Богородица “Одигитрия Байталска” е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира в Украйна, където тя се пази, има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от иконата от 2012 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *