Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Неограничен отстрел и разрешителни за лов на дива свиня заради африканската чума

По време на организирана в Балчик среща, свързана с опасността от разпространение на африканска чума по дивите свине, експерти са разяснили пред присъствалите председатели на ловни сдружения, че популацията на дивата свиня трябва да се намали драстично, като през тази година ограничения за броя на отстреляните свине няма да има. Няма да се ограничава и броя на издадените разрешителни за групов лов при този вид дивеч, информираха от пресслужбата на  СИДП.

Над 30 председатели на ловни дружини от сдруженията „Калиакра-гр. Каварна“, „Шабла-гр. Шабла“ и „Зеленика-с. Българево“  участвали в организираната от СИДП и ИАГ среща. На експертно ниво, по време на събирането са участвали директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев, експертът по лова на дирекцията инж. Димитър Тодоров, инж. Тервел Стефанов-експерт по лова в СИДП, зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Гергана Керезова, инж. Живко Димитров от стопанството и д-р Щерионова от Регионалната ветеринарна служба.

Председателите на дружините са изразили пълна подкрепа за предложените мерки, отбелязвайки критичните пунктове в индивидуалния лов, затруднен в момента, заради активната жътвена кампания.

В момента на полето има доста земеделци, заради жътвата, има и много хора, събиращи трюфели. Трябва да бъдем внимателни при всяко излизане, но въпреки всичко ще ловуваме, са коментирали участниците в срещата. За района на Шабла, дивите прасета в момента обитават бреговете на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, които са защитени територии и там ловуването е ограничено. Въпросът е бил оставен за разглеждане и проверка.

Начините за вземане проби от убитите животни е разяснила д-р Щерионова, както и признаците по които се откриват вече заразените, как се пренася вируса и по какъв начин заразата може да се прехвърли на големи разстояния чрез храна, други животни и т.н.

"Срещата с ловците идва в един важен за всички ни момент. От африканската чума ни делят незначителни за това заболяване километри и мерките, които трябва да предприемем не търпят отлагане. Благодаря на ловните сдружения за отзивчивостта им, за подкрепата и затова, че веднага след срещата решиха какво и как трябва да се направи, за да изпълним набелязаната цел", е коментирал зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Гергана Керезова.

c