Водещи новини Крими

Желяз Андреев вече е свободен, спасява се от екстрадиране в САЩ

Изтече срокът на мярката за неотклонение на задържания по искане на властите в САЩ 29-годишен добричлия Желяз Андреев. С решение на Окръжния съд в Добрич от 11 май младият мъж трябваше да изпълнява наложената му мярка „подписка” за срок от 60 дни по настоящия му адрес в София.

На 11 юни изтече 60-дневният срок, който магистратите дадоха на американските власти, за да изпратят в България допълнителни доказателства по делото. Въз основа на тях трябваше съдът да прецени дали младият българин ще бъде екстрадиран за САЩ или не.

В Окръжен съд няма нищо допълнително постъпило по делото за екстрадиране, съобщиха оттам във връзка със запитване от Про Нюз Добрич.

Срокът на наложената мярка за неотклонение е изтекъл. С това автоматично се прекратява делото за мярката, а това означава, че младият мъж вече е свободен, потвърдиха от магистратурата.

Окръжният прокурор Пламен Николов коментира пред Про Нюз Добрич, че в държавното обвинение няма постъпили документи от американските власти. Поради това предстои прекратяване на процедурата за екстрадиране на Желяз Андреев.

Желяз Андреев бе арестуван в Добрич на 7 април и в продължение на няколко дни делеше една килия с петима арестанти. Той бе издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ, по обвинения в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго – в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно – до двадесет години. Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях, сред които и Желяз Андреев, са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Според разследването Араш Каби, който има два паспорта – ирански и френски, е управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics. През декември 2017 г. братятята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им.

Арестът на Желяз Андреев бе последван от протести, както в Добрич, така и на други места в страната. Институциите също се заеха с казуса. Започнаха преговори между България и САЩ. Въпросът бе поставен от премиера Бойко Борисов пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, при посещението му в София.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *