Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Безплатно пътешествие из Европа за младите

Ако сте на 18 години и искате да опознаете Европа, не пропускайте да кандидатствате от 12 юни за безплатни билети за пътуване с влак.

Идеята да се даде възможност на млади хора да пътуват безплатно из Европа бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014 г. След това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП и сега е на път да стане реалност.

Опознайте ЕС

Около 15 000 души на 18-годишна възраст ще имат възможност да пътуват безплатно между 9 юли и 30 септември 2018 г. Те ще могат да кандидатстват за билети от 13 часа българско време на 12 юни до 13 часа българско време на 26 юни. По-късно през годината ще бъде организирано второ набиране на заявки.

На първия етап билети ще могат да получат тези, които ще бъдат на 18-годишна възраст на 1 юли 2018 г. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-много четири страни от ЕС.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ – например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Повече информация може да бъде открита онлайн на специална страница на Европейския младежки портал, а отговори на въпроси можете да откриете тук.

Подкрепа от Европейския парламент

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

gotargo.com

c