Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич за Световния ден на околната среда

Учениците от II г клас на СУ „Димитър Талев“ с класен ръководител Красимира Хинева, на 28 май са провели своето поредно занимание по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град” в Регионална библиотека „Дора Габе“. Проекта се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата, информираха от просветното библиотечно учреждение.

По повод предстоящия Световен ден на околната среда, който тази година се провежда под мотото „Да победим замърсяването с пластмаси“, библиотечен специалист от сектор Работа с деца е представи на децата тематична презентация и разказа какви са мотивите за отбелязването на този ден, за заплашителното нарастване на производството на пластмаса и нейното всекидневно използване в бита, както и за замърсяването, което то причинява на околната среда и най-вече на океаните и моретата.

Малчуганите са получили познания колко години са необходими за разграждането на пластмасата, как тя нанася вреди на морските обитатели и микроорганизмите, както и как правилно да я събират за последващо преработване. Учениците отговаряха на въпроси и дискутираха как човешката дейност спомага за замърсяването на въздуха и горите, как можем да пестим енергия и защо е толкова важно боклукът да се изхвърля на правилното място.

В края на срещата малките еколози са осъществили мониторинг и фотографиране на развитието на засадените си растения, погрижили са се за техния по-бърз растеж и отново са почистили детската  площадка пред Ритуална зала – Добрич.

c