Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Децата от ОУ "Хр. Смирненески" излязоха с отворено писмо за деня на земята в Генерал Тошево

Отворено писмо по повод Световния ден на земята написаха ученици от клубовете за занимания по интереси „Цветен рай“ и „Биоферма зеленчуци“ при ОУ „Христо Смирненски“, в Генерал Тошево. Децата,  подкрепени от техните  съученици от пети клас, посетиха всички институции в града и се срещнаха с важни общественици и граждани на които връчиха писмото, съобщиха от пресслужбата на СИДП.

„Земята е нашият дом. Пазете я и помнете: Богатствата ѝ са за всички, но не са неизчерпаеми – не ги пилейте! Почвата е плодородна – не я унищожавайте с боклуци! Въздухът и водата са жизнено важни – не ги замърсявайте! Всяко посадено дърво е лек за природата! Всяка разумна постъпка удължава живота и“, се казва в писмото.

С написаното учениците са пожелали да напомнят за пореден път на гражданите на Генерал Тошево, колко е важно да пазим заобикалящата ни среда и да водим екологично съобразен начин на живот.

„Цветен рай“ и „Биоферма зеленчуци“  са клубове, създадени за занимания по интереси по проекта „Твоят час“. Детските организации имат за цел да се подобри околната среда в училищния двор, като се създадат кътчета за труд, учение, отмора и игри на децата.  С помощта на бивши преподаватели и ученици в момента сред дендрариума в двора на школото се изгражда фонтан, който ще бъде официално открит на 11 май. В югоизточната част на двора предстои да заработи и зелена класна стая около която освен дървета ще бъдат засадени много цветя, 20 вида билки и леха със зеленчуци, се казва в текста на инициативната група към проекта.

През следващият месец ще продължат и съвместните инициативи между ОУ „Христо Смирненски“ и ДГС-Генерал Тошево. „Учениците  се забавляваха и научиха много нови неща по време на горския празник през миналата седмица, затова сме им подготвили с директора на стопанството инж. Йорданка Найденова една изненада през май, но засега ще запазим всичко в тайна, за да може на децата да им интересно“, обясни на свой ред Иванка Кръстева, преподавател в ОУ „Христо Смирненски“.

Над 150 деца от 1 до 4 клас са взели участие в горското училище, което за ден е отворило врати в ДГС-Генерал Тошево, в средата на изминалата седмица, се посочва още в пресинформацията на държавното горско предприятие.

c