Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Проверено и споделено от мен – Анита: Тиквена торта

Едно от основите правила за здравословно хранене е да се консумират храни, според сезона, в който се намираме. И като се замислим, ако консумираме ягоди, череши и други летни плодове през зимата -  първо няма да са така вкусни и второ няма да ни снабдят с  полезните вещества, от които се нуждаем. А, какво по-характерно за есента и зимата от тиквата? Разбира се, правим уговорката, че тиквата не е точно плод. Тя е плодов зеленчук. Всички сме чували за морковена торта. Но, колко са чували и опитвали тиквена? Нестандартна, но, за сметка на това, много вкусна. Днес ще ви представя моята авторска рецепта за тиквена торта. Признавам, че е от рецептите, които изискват малко повече време, но пък каквато и торта да се захванем да правим, ще ни отнеме време, а тази дори е здравословна и с изцяло полезни съставки. За блата ще са ви нужни:
  • яйца – 2 броя;,
  • настъргана, сварена тиква – 0.500 грама;
  • брашно (лимецово, кокосово, сорго) -1 ½ чаена чаша.
Аз използвам равни количества от трите вида. За крема:
  • Извара ( сирене Рикота), банан, кокосови стърготини.
Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата, добавяме тиквата и след това, малко по-малко прибавяме брашното. Сами решете от колко блата ще бъде тортата -  дали ще изпечете един  или два блата. Докато блатчетата се пекат, пасираме или намачкваме с вилица банана. Прибавяме изварата, кокосовите стърготини. Ако сте любители на много сладките торти - намажете блата с малко мед. Може да добавите и в крема. Лично аз не прибавям. След като сте сглобили тортичката, я оставете за няколко часа в хладилник, най-добре за цяла нощ. И ето ви една перфектна закуска. Добър апетит!

Анита Атанасова

c