Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Богат козунак

Осъзнах, че обичам да правя козунаци повече отколкото да ги ям. А не, че не обичам да ги ям, което трябва да ви говори колко обичам да ги правя! И защо, ще попитат някои от вас, най-вече тези, които може би с години се мъчат да докарат идеалния козунак на форма и вкус. Ами точно заради това. Никога не знам какво ще излезе и макар да имам стари изпитани рецепти, пак ще ме засърбят ръцете да опитам някоя нова такава, нов метод, различно втасване, различни пропорции, сплитане и ще се оставя на деня да реши какво ще излезе. Някои път става, друг път не - но в края на деня у дома винаги ухае невероятно вкусно, а на масата се "излежава" вкусното хлебче, готово да бъде хапнато както с варени яйца и зелена салата, така и с течен шоколад или друго сладичко.
С или без конци, за мен рядко има значение, но забелязвам, че когато не ги мисля, по-лесно се получават. Започват в главата ми да се зараждат най-различни теории за козунаците и си давам сметка, че може би затова се правят на Великден - всичко е в божиите ръце. И макар да имам изпитани рецепти за отличен резултат, не мога да се примиря, че цял живот трябва да ги правя само така и да не опитам някакъв друг вкус или начин на приготвяне.
Ето така например реших да си направя този много богат козунак, който да има обилна украса от ядки, сушени плодове и захар, но да не са в него, за да не ми пречи плънката на конците.
Получи се много вкусен, като използвах класическата рецепта на мама за пиян козунак за основа, няколко адаптации от козунака със заквасена сметана.
Получи се много мек, вкусен и, за щастие, несух козунак, който нападнах още по време на снимки :)
До Великден остават броени дни, а съм ви подготвила още няколко изкусителни рецепти, затова преминавам към първата: Необходими продукти: Около 1,2 г  брашно 200 мл прясно мляко 120 г кисело мляко/ заквасена сметана 200 г захар 4 яйца +2 жълтъка 1 с.л. уиски 1 с.л. подсладител щипка сол 1 кубче жива мая ( 42 г) кората на лимон/ портокал/ лайм есенция ром/ ромова захар 200 г мазнина ( при мен е микс от разтопено масло, олио и мас) За гарниране: 200 г ядки и сушени плодове микс : праскова, червени боровинки, стафиди, лешници, кашу, бадеми, кристална захар, мед, резанки цитрус плод Може да направите половин доза от изброените продукти, тъй като от тази ще получите два големи или три средно големи козунака. Аз оформих остатъка от тестото по друг начин, който ще ви покажа в следващите дни.
Но ето как го направих: Разбивам леко яйцата със захарта, като аз използвах домашни яйца, на което се дължи този красива наситен жълт цвят. Винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.
Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да поречи на втасването, но може и да го пропуснете.
В купичка слагам маята и хладкото прясно мляко, заделени две с.л. от захарта, 100 г брашно и разбъркваме и оставяме да шупне. Периодично разбърквам, така че да я оставим да шупне поне два -три пъти и да стане на крем преди да я добавим към яйцата.
Пресявам си брашното през това време.
                Рендосвам си кората на цитрусите, като аз ползвах кора и от трите вида, смесени, без да прекалявам.
В купата на миксера, при яйцата добавям маята, киселото мляко/заквасена сметана, постепенно от брашното, ароматите, алкохола, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавям само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно.
Прехвърлям в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си.
                        Готовото тесто разделям на нужния ми брой козунаци и взимам една част и започвам да интегрирам мазнина в тестото. А ето как: Намаслявам ръцете си с мазнината, която е леко течна, леко твърда и започвам да премесвам тестото. Признавам си, не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене. Още преди сплитане се виждат как са се оформили нишките на конците в тестото. ( Тук може да го сложите да втаса още веднъж, но аз го омесвам внимателно и не ми се налага :) ) Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване. Слагам в тавичка с хартия за печене на дъното и оставям още 20 минути да втаса на топло и да бухне. Преди печене намазвам с леко размит с мляко жълтък (може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсвам обилно с ядки, сушени плодове и захар. Пека на 170 градуса с обдухване, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо. След като се опече, украсявам с още резенки цитрус и лека глазура от домашен мед. Уханието му е просто невероятно, а козунакът е толкова мек, че просто ще ви иде да си наврете цялото лице в него.
c