Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Традиции или модернизъм във второ издание на клуб „Дебати“ - Тервел

В седмицата между Благовещение и Цветница се е състояла втората среща на участниците в Клуб „Дебати“ към СУ “Й.Йовков“ в гр.Тервел. Мястото на срещата - Община Тервел , а темата „Традиции или модерен живот“ - информираха за Pro News Dobrich от организационния щаб за събитието. Двата отбора   „Верни на традицията“  и „Модернисти“ с треньори Силвия Александрова и Ваня Денева, е следвало да дадат отговор на въпросите:
  1. Как ще празнуваме и жива ли е традицията в нас?
  2. Влияят ли модерните времена на днешните ни празници и ще изчезнат ли традициите от живота ни?
  3. Задържат ли те развитието на младия човек или пазят в него родното, националното?!
След проведена селекция са били излъчени участниците в дебата, базирани на написани есета по тема: „Модерните времена и традициите“. Всеки от отборите по регламент е получил право да поканени помощници. За отбора на Модернистите е била избрана г-жа Кунка Дапкова – дългогодишен учител в СУ „Й. Йовков“ град Тервел, преподавател по френски език, работила в ЕГ Добрич, в 73-то училище в София. Обиколила Европа, Русия, САЩ, покачила се на най-високата сграда в света – в Дубай. Накратко – модерна и иновативна личност, учител и пътешественик. За отбора на Традиционалистите изборът се е спрял на г-жа Стефка Костадинова – също дългогодишен учител и зам. директор на СУ „Й. Йовков“. Постиженията ѝ са нейните ученици. Работила като зам. кмет на община Тервел и зам. председател на Общински съвет Тервел. От студентските си години до днес тя не спира да радее за българските традиции. Журиращи дебатите са били: г-жа Дияна Илиева – зам. кмет на община Тервел, г-жа Ивонка Райчева – дългогодишен учител по история и философия в СУ „Й. Йовков“, сега пенсионер и г-н Атанас Недялков – директор на СУ „Йордан Йовков“. В качеството си на гости, в дебата са се включили - г-жа Севдалина Колева – директор на Дирекция образование и младежки дейности в община Тервел и г-жа Виолета Димитрова – директор на ЦПЛР „Малкият принц“. Публиката е отсъждала като втори арбитър по време на срещата. Учениците от 9 клас за посочили за свой ментор г-жа Калина Илиева , а  г-жа Румяна Станкова е напътствала публиката от 10 клас. Изданието в нарочен брой на училищния вестник „Млад журналист“, с поместени откъси от есетата на участниците в дебатите е било осъществено със съдействието на основния организатор и водещ на дебата - г-жа Росица Стратиева – преподавател по литература в СУ „Йордан Йовков“ и ръководител на клуб в ЦПЛР „Малкият принц“. Г-жа Стратиева и Г-жа Александрова. В резюме, след първото издание на Клуб ‚Дебати“ на тема „Любовта“, издание №2 на дебата на тема „Традиции или модерен живот“ е бил структуриран в пет кръга, с разписан и обявен предварително регламент. Включените в петте кръга теми са блили:
  1. “За и против обичаи и традиции, свързани с празничния календар на българите“
  2. „За и против традициите в нашето училище и в образователната система"
  3. „За и против книгите, учебниците, тетрадките, дневниците в училище“
  4. „За и против изявите на учениците като възможности за изграждане на личността, развитие на таланта,мотивация за учене и професионално ориентиране“
Във финалната фаза учениците е трябвало да демонстрират артистичните си възможности, за да изразят нагледно вижданията си по темата „За традициите или модерността побеждава“. И в двата отбора се е демонстрирала задълбочена подготовка, като традиционалистите са представили много на брой и исторически коректни факти за обичаи и традиции с акцент върху добруджанския бит, нови и неизвестни до момента акценти от историята на собственото си училище, илюстрирани с богат снимков материал. Участници и треньор са наблегнали върху въздействието и чрез еднаквите добруджански носии, с които са били облечени. Модернистите от своя страна са заложили на провокативни тези, увличайки в интересни разсъждения, с примери от реалния живот. Помощниците на двата отбора са дали допълнителен стимул за участниците, представяйки свои разсъждения и примери в подкрепа на всяка от тезите. Гостите, в лицето на Севдалина Колева и Виолета Димитрова, също додадоха подкрепа чрез определени твърдения, с основен акцент - приложения на обосновките на местна тервелска почва. Журито не е излъчило победител, присъджайки равен брой точки на двата отбора. Мотивите на „съдиите“ са били изложени от г-жа Дияна Илиева, провокирала младите дебатьори с поставен въпрос, чийто отговор е наложил извода, че според учениците традициите и модерността се допълват и надграждат. "Журито оцени с еднаква оценка представянето на двата отбора именно затова – защото на изключителното представяне на „Традиционалистите“ се противопостави трудната задача на „Модерницитите“ да опонират „против“ неща, които са  в сърцата на всички млади тервелчани – любовта към родното, към българското, към сантимента , извиращ от гените и кръвта" - споделя г-жа Илиева. Вотът на публиката относно представянето на отборите и отделни участници е съобщила  г-жа Калина Илиева, обобщавайки по същество следното: "Чудесно представяне на млади хора, които се учат да формират позиция, да ползват факти и примери, за да бъдат убедителни. Много умение да бъдат увлечени младите хора за определена кауза от страна на треньорите г-жа Силвия Александрова и г-жа  Ваня Денева и помощниците г-жа Стефка Костадинова и г-жа Кунка Дапкова, умело подбрана тема и перфектна координация между отборите от страна на г-жа Росица Стратиева. Добро начало и поле за бъдеща работа, а тя, както обобщи и г-жа Дияна Илиева предстои и има една цел – да се приучат младите хора да изразяват ясно позиции по значими за обществото теми, да говорят пред аудитория без притеснение, да бъдат себе си. За да бъдат успешни в която и сфера да работят, в която и да е точка на света да изградят живота си  в бъдеще".
c