Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Третокласничка от Добрич спечели две шахматни купи на състезания в Румъния

Третокласничката от ОУ „Христо Ботев“ в Добрич Ивелина Христова спечели две шахматни купи на състезания в Румъния. Ивелина Христова е възпитаник на Шахматен клуб (ШК) „Енергия 21“.

Възпитаник на същия клуб е и Момчил Петков, два пъти републикански на страната и участник в многобройни шахматни състезания по света със завоювани отличия.

В турнира по класически шахмат в град Слобозия за деца до 10-годишна възраст са участвали 47 момчета и момичета. При момичетата първото място убедително е завоювано от Ивелина Христова, безапелационно изпреварила всички свои конкуренти. В комплексното класиране добричката ученичка е с половин точка по-малко от шампиона, като е заела второ място с 5 точки, четири победи и две равни срещи.

За това постижение десетгодишното момиче от Добрич е наградено с купа, медал и диплома. Въпреки високия си резултат, тя каза, че съжалява, че поради големия брой участници и малък брой кръгове, не се е срещнала в директен двубой с шампиона, за да изпревари и всички момчета.

В румънския град Констанца състезателката от ШК „Енергия 21“ е взела участие в силния открит турнир по ускорен шахмат, където са играли 35 състезатели без ограничение по пол и възраст. Стартовият номер по рейтинг е поставил Ивелина на 30-то място в началото на проявата. Шахматистката отново е станала носител на купа, но този път за жени.

В комплексното класиране в конкуренция с много по-силни по рейтинг, опит и възраст състезатели, тя е заела 15-то място с 5 точки от 9 възможни с резултат четири победи, три загуби и две равни срещи, посочват от клуба. С една точка пред нея, с 6 точки са класираните на трето и шесто място в турнира - участникът от последния финал при мъжете Деян Димитров, състезател на ШК „Хармония“ в град Шабла и Тома Киряков, състезател от ШК „Енергия 21“ в град Добрич.

Тези две постижения на малката шахматистка увеличават личния й международен рейтинг и по двете дисциплини. Турнирите в Румъния са полезен урок за десетгодишната Ивелина Христова, която с по-голяма увереност продължава да следва трудния път на нейните шахматни кумири - българката Антоанета Стефанова и унгарката Юдит Полгар, посочват още от клуба.

c