Здраве

В Добрич има недостиг на зъболекари

В областите Търговище, Добрич, Разград и Шумен има недостиг на зъболекари, показват данните на Българския зъболекарски съюз. От съсловната организация подчертаха, че разкриването на една дентална клиника струва на специалиста между 80 000 и 100 000 лева, което прави присъствието на зъболекар в населено място с по-малко от 1000 души неоправдано. На фона на тази информация обаче се оказва, че общият брой зъболекари у нас е прекалено голям за нуждите на населението.
Международно проучване показва, че едва 13 процента от родителите водят децата си на зъболекар още преди те да навършат 1 година. От Зъболекарския съюз подчертават, че първото посещение при зъболекар трябва да се случи при поникването на първия млечен зъб. Председателят на организацията д-р Николай Шарков обаче информира за области, в които е налице недостиг на зъболекари.

Има малки населени места, където е изключително тежко, ако зъболекар инвестира в кабинет. Всичките 9000 зъболекари в тази страна инвестират в техните лечебни заведения, ние нямаме публичен сектор, а сме на чистия частен пазар. За да отворим наши клиники, трябва да инвестираме между 80 000 и 100 000 лева. Когато населението в дадено малко село е под хиляда души, там зъболекарят, ако отвори кабинет, той е фалирал още преди това”, коментира д-р Шарков.
Същевременно обаче, ако разделим българското население на действащите у нас зъболекари, то ще се окаже, че един стоматолог се грижи за 800 души. Това според съсловието означава, че специалистите са повече от необходимото за нашата територия.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *