Здраве Общество

Добрич отбеляза Световния ден за борба с рака

В храм „Свети Георги“ архиерейският наместник иконом Иван Дойчев отслужи молебен за здравето на българския народ. На поканата да се включат в общата молитва се отзоваха управителят на ДКЦ II д-р Валери Веселинов и членове на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници.
Народният представител Даниела Димитрова призова да бъдем съпричастни към болните не само в този ден и пожела здраве на всички.
„Тенденцията е за увеличаване на заболеваемостта и намаляване на възрастовата граница на диагностицираните с онкологични заболявания“, обясни д-р Веселинов. Посочи, че вече има 22-годишна пациентка с рак на гърдата. Той е категоричен, че трябва да има профилактични прегледи, трябва да се прави ехомамография.
За проблема трябва повече да се говори. Много малко хора с онкологични заболявания са готови да споделят, обясни Софка Йорданова – председател на УС на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници. Някои дори се притесняват, че може да загубят работата си. Има нужда и от работа с психолог, смята тя.

Членове на младежката и женска организации на ГЕРБ направиха обществеността на Добрич съпричастна към каузата като закичиха граждани с розови лентички, символ на борбата с рака. Раздаваха розови балони, както и флаери с информация за мащабите на онкологичните заболявания, както и рисковите фактори за това.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *