Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Агнешко Руло със спанак и гъби

Необходими продукти: 1 агнешко бутче 2 моркова 2 връзки пресен лук 150 гр гъби печурки 500 гр спанак (бланширан) 1 връзка магданоз 5 средно големи картофа 2 моркова 250 гр. чери домати 5-6 скилидки чесън 15 гр. сол 10 гр. черен пипер 20 гр. червен пипер 50 мл. зехтин 4-5 стръка свежа мащерка 2-3 стръка свеж розмарин Начин на приготвяне: Aгнешкото бутче се обезкостява и се оформя на правоъгълник. С помощта на пластик (стреч) фолио се начуква леко. В загрят зехтин се запържват последователно настърганите моркови, нарязан на ситно пресен  лук и гъбите на филийки. Добавя се  спанака (предварително бланширан във вряща подсолена вода за около 1-2 мин). Разбърква се, добавя се наситнения магданоз и се овкусява със сол и черен пипер. Плънката се разпределя по долната третина на оформенот на правоъгълник агнешко месо. Завива се на руло и се връзва с кухненски конец. В подходящ съд се загрява зехтин, овкусява се рулото със сол и пипер и се запържва от всички страни до златист цвят. Поставя се рулото в тава, около него се поставят почистените и нарязани на едро картофи, моркови, чери доматите и скилидките чесън. Зеленчуците се овкусяват със сол, черен и червен пипер. Поставят се стръковете свежа мащерка и розмарин. Налива се вода до средата на рулото и се покрива с алуминиево фолио. Пече се около 2-3 часа във фурна, загрята до 190 градуса. Подходяща гарнитура за агнешкото задушено, освен традиционната дроб сърма, са печени розмаринови картофи или ризото с гъби. Тайната на крехкото агнешко! Когато купувате агнешко месо, обръщайте внимание мазнината да е с бял цвят. За да е крехко, месото не се соли предварително, а точно преди печене, за да не се изсуши. Предварително се добавят само свежите подправки. Препоръчително е да се пече на 170-190’С по-дълго време, в зависимост големината на порциите, за да може мазнината да се разтопи и месото да стане крехко и сочно, да се запази хранителната стойност и да не се унищожат ценните съставки. След изпичане агнешкото се оставя да почине, мускулните влакна се отпускат и отделените сосове при печенето попиват отново. Така вашето агнешко ще бъде крехко, ароматно и с хрупкава коричка. Добър апетит!
c