Home Прогноза за времето

Прогноза за времето

Температурата, измерена тази сутрин в 6:00 ч. в Добрич беше +3°. През деня ще се повиши до +10°. Остава усещането за по-ниски температури. заради студения вятър от северозапад, който във вечерните часове ще се ориентира от север, усилвайки се до бурен – с пориви, на отделни места до (14-18 м/с).

Измереното атмосферно налягане е близко до средното за месеца (1016 hPa) – очаква се през идните дни да се понижи.

Изгревът, регистриран тази сутрин беше в 6:57 ч., а залезът ще е в 17:47 ч.

До ранния следобед днес ще остане ясно, а валежният фронт, който нахлува от север, още след 14 часа ще достигне територията на региона. До вечерта, валежите ще са предимно от дъжд, но с понижението на температурите, постепенно ще преминават в сняг. Очаква се образуване на снежна покривка, а заради силния вятър – на отделни места ще има условия и за снегонавявания.

До сутринта – в събота, валежите навсякъде ще спират, а през деня ще е ясно и студено. През двата почивни дни, силата на вятъра ще се запази – до умерен, от север, а максималните температури ще са в интервала (-1°/ 0°).

Подобрение на времето се очаква едва след средата на следващата седмица, когато максималните стойности на термометъра ще се повишат отново до (+11/ +13°).

По крайбрежието ще е с 2,3 градуса по-топло отколкото във вътрешността на региона. Заради силния вятър (с пориви до 14-16 м/с), вълнението на морето ще е между 3 ио 4 бала (в събота) – ще остане без промяна до събота.

Температурата на морската вода е  (+7° – +8).

  • Най-ниската измерена температура през последните 24 часа е -52,2° регистрирана във Восток (Анарктида). Най-студеното място в Европа е в Финландия (-35,1°).
  • Най-високата измерена температура през последните 24 часа е +50,2°регистрирана в Национален парк “Караван” (Австралия). За Европа – най-топло е в Испания (+24°).

Не бива да се забравя грижата за доброто хидратиране на организма през студените и влажни дни на зимата. Сезонът за региона е  характерен със студения и относително постоянен вятър, който, освен че създава усещане за по-голям студ, изсушава откритите части на тялото – лице и ръце. През преходните дни към предстоящите отрицателни температури, организмът е изложен на термичен стрес, който следва да се балансира разумно. Специалистите препоръчват приема на малки количества, но често, на негазирани течности. Движението помага за справяне със сезонната адаптация и появата на апатия и сънливост, типични за преходните периоди.

Приемът на топли течности, излизането на въздух и балансираното хранене със зърнени култури – боб, леща, грах, ориз и производните им, ще набави нужните съставки за организма в дните, когато слънцето отсъства.

Храната, под формата на плодове и зеленчуци, които са консервирани от лятото и есента, ще достави за клетките необходимите количества вода и витамини, нужни за правилния обмен в организма.