Home ДКТ “Дора Габе” – текуща програма

ДКТ “Дора Габе” – текуща програма

  • 19 май 2019 г.  – “Kосе Босе” по Ран Босилек

Постановка и сценография: Леонард Капон

Участват: Ренета Николова, Мира Демирева и Росен Радев

  • 26 май 2019 г. – „Хитър Петър“ 

Драматизация и режисура: Веселин Бойдев
Сценография и кукли: Христина Недева
Музика: Проф. д-р Костадин Бураджиев
Художествено ателие: Елисавета Качулева , Димитър Митев
Участват: Ренета Николова, Мила Боянова, Румен Куртев

  • 2 юни 2019 г. – „Момче и вятър” по българската народна приказка

Режисура и сценография:/ Леонард Капон
Участват: Мира Демирева, Мила Боянова, Румен Куртев
Художествено ателие: Елисавета Качулева, Димитър Митев

  • 9 юни 2019 г. – „Лека нощ съкровище” по текст на Теодора Попова – Лазарова

Режисьор: Румен Куртев

Сценография и кукли: Елисавета Качулева
Музика:Пламен Мирчев – Мирона
Участват:Ренета Николова,
Мила Боянова, Росен Радев

„Лека нощ, съкровище!“ е куклен спектакъл за най-малките, който по един наивен, детски начин разглежда сложната тема за мястото на отделния индивид в обществото.Когато едно малко момиченце не иска да спи, а добрaта му майка просто не може да се справи с проблема, тогава… Тогава на помощ идва Сънчо!И така започва приказката. Приказка, изпълнена с много музика, вълшебство и комични ситуации, в която предметите в детската стая оживяват, за да разкажат историята за малкия зелен гнудъл, който просто не искал да бъде зелен.Когато един гнудъл има проблем, той отива при Добрия Вълшебник. “Е, добре. – казва Добрият Вълшебник – Ще сменя цвета ти, но ти трябва сам да избереш КАКЪВ ЦВЯТ ИСКАШ ДА БЪДЕШ.

И така нашият малък зелен гнудъл се изправя пред един много сложен проблем – да разбере кой е най-хубавият цвят. Така той се запознава с Червения, Синия, Жълтия гнудъл, но открива, че, въпреки техните качества, той не може, а и не иска да бъде като тях.И когато отново среща добрия вълшебник, малкият зелен гнудъл избира най-хубавия – своя собствен цвят. Малкото момиченце вече спи . Сънчо тихо се измъква от детската стая…

  • 16 юни 2019 г. – „Забързана приказка” 

Автор и режисура: Ева Кьосовска
Сценография:Виржиния Петкова
Музика: Пламен Мирчев – Мирона

“Забързана приказка” разглежда темата за вечно бързащите хора. Хората, които нямат време да играят! Хората, които нямат време да са щастливи. Но добре, че има деца като Митко, за да им припомнят колко е красиво да не бързаш и да се радваш на малките неща в живота. И да разберат, че не е важно колко време е минало, важното е как.
Спектакъл за деца над 4 години и техните родители.

  • 23 юни 2019 г. – „Глупавият вълк” 

Един спектакъл по едноименната приказка на Елин Пелин. Драматизация и режисура – Румен Куртев. Сценография и кукли – Елисавета Качулева. Музика – Стоимен Стоянов. В ролите – Мира Демирева, Мила Боянова, Росен Радев.

  • 30 юни 2019 г. – „Синият таралеж” 

Режисура: Веселин Анев
Сценография: Адриана Анева
Музика: Владимир Джамбазов
Участват : Ренета Николова, Мира Демирева, Иван Иванов

През февруари 1952 година актьорите от драматичния театър в Добрич Михаил Михайлов и Николай Новаков подготвят първото куклено представление – „Червената шапчица”. Главната роля е поверена на Руска Цекова – художествен ръководител на Самодейния куклен театър в града.

На 1 януари 1963 година с постановление на Министерския съвет кукленият театър е одържавен и става филиал на драматичния. С постановление от 1 април 1981 година кукленият театър става самостоятелен институт.