Home ДКТ “Дора Габе” – текуща програма

ДКТ “Дора Габе” – текуща програма

  • 03.02.2019 г.  – “Лека нощ, съкровище!” по текст на Теодора Попова – Лазарова – от 11.00 ч. в залата на ДКТ

„Лека нощ, съкровище!“ е куклен спектакъл за най-малките, който по един наивен, детски начин разглежда сложната тема за мястото на отделния индивид в обществото.Когато едно малко момиченце не иска да спи, а добрaта му майка просто не може да се справи с проблема, тогава… Тогава на помощ идва Сънчо!И така започва приказката. Приказка, изпълнена с много музика, вълшебство и комични ситуации, в която предметите в детската стая оживяват, за да разкажат историята за малкия зелен гнудъл, който просто не искал да бъде зелен.Когато един гнудъл има проблем, той отива при Добрия Вълшебник. “Е, добре. – казва Добрият Вълшебник – Ще сменя цвета ти, но ти трябва сам да избереш КАКЪВ ЦВЯТ ИСКАШ ДА БЪДЕШ.

И така нашият малък зелен гнудъл се изправя пред един много сложен проблем – да разбере кой е най-хубавият цвят. Така той се запознава с Червения, Синия, Жълтия гнудъл, но открива, че, въпреки техните качества, той не може, а и не иска да бъде като тях.И когато отново среща добрия вълшебник, малкият зелен гнудъл избира най-хубавия – своя собствен цвят. Малкото момиченце вече спи . Сънчо тихо се измъква от детската стая…

Режисьор: Румен Куртев

Сценография и кукли: Елисавета Качулева
Музика:Пламен Мирчев – Мирона
Участват:Ренета Николова,
Мила Боянова, Росен Радев

  • 10.02.2019 г. – „Таласъмът Тропалан“ по текст на Иво Кънчев – от11.00 ч. в залата на ДКТ

Драматизация: Янко Митев
Режисура: Даниела Христова
Сценография: Наталия Гочева
Музика: Любомира Стоянова
Художествено ателие и кукли : Елисавета Качулева

Участват : Мира Демирева, Теодора Желева, Росен Радев, Валентин Иванов

  • 17.02.2019 г. – „Глупавият вълк” – от 11.00 ч. в залата на ДКТ

Един спектакъл по едноименната приказка на Елин Пелин.

Драматизация и режисура – Румен Куртев.

Сценография и кукли – Елисавета Качулева.

Музика – Стоимен Стоянов.

В ролите – Мира Демирева, Мила Боянова, Росен Радев.

 

През февруари 1952 година актьорите от драматичния театър в Добрич Михаил Михайлов и Николай Новаков подготвят първото куклено представление – „Червената шапчица”. Главната роля е поверена на Руска Цекова – художествен ръководител на Самодейния куклен театър в града.

На 1 януари 1963 година с постановление на Министерския съвет кукленият театър е одържавен и става филиал на драматичния. С постановление от 1 април 1981 година кукленият театър става самостоятелен институт.